Nieuw onderzoek: eisprong bij een derde van trans masculiene personen die testosteron gebruiken

Trans masculiene personen gebruiken vaak een hormoonbehandeling met testosteron om lichamelijk te veranderen of hun genderidentiteit te bevestigen. Dit hormoon zorgt ervoor dat ze meestal niet meer menstrueren. Vaak wordt ook aangenomen dat er geen eisprong (ovulatie) meer plaatsvindt. Uit recent Nederlands onderzoek (2024) blijkt echter dat dit niet bij iedereen het geval is.

Een derde van de trans masculiene personen die testosteron gebruiken, hebben recent geovuleerd.

Voor dit onderzoek bestudeerde men het eierstokweefsel van transgender personen die als onderdeel van hun genderbevestigende behandeling hun eierstokken lieten verwijderen (ovariectomieExterne link ). Zij gebruikten allen minimaal 1 jaar testosteron voorafgaand aan de ingreep. Uit hun analyse is gebleken dat bij 33% (d.w.z. 17 van de 52 deelnemers) tekenen van recente ovulatie in het eierstokweefsel zichtbaar waren.

Hoewel dus wordt aangenomen dat transgender personen die een testosteronbehandeling krijgen verminderd vruchtbaar zijn, toont dit onderzoek van Amsterdam UMC, uitgevoerd i.s.m. LUMC, dat de effecten van testosteron van persoon tot persoon kunnen verschillen.

Belang van veilig vrijen

Mensen die een eisprong hebben, kunnen in theorie zwanger worden. Dat geldt dus ook voor personen die een hormoonbehandeling met testosteron krijgen. Om een (ongewenste) zwangerschap te vermijden is het dus belangrijk om naast testosteron ook anticonceptie te gebruiken als je seksueel actief bent, zoals bv. een condoom of hormonale anticonceptie. Het terugtrekken van de penis voor ejaculatie is geen sluitend anticonceptiemiddel. 

Wanneer met de testosteronbehandeling wordt gestopt en de eierstokken en eileiders nog aanwezig zijn, kan de menstruatiecyclus terug op gang komen en ben je mogelijks ook weer vruchtbaar. Artsen gaan ervan uit dat de vruchtbaarheid herstelt of verbetert na gemiddeld zes maanden opschorting van de hormoonbehandeling. Lees meer over veilig vrijenExterne link en de effecten van een testosteronbehandelingExterne link op onze website.

Het volledige onderzoek kan je hier raadplegenExterne link

Nieuw jaarthema

Elk jaar proberen we te werken rond een jaarthema. Rond dit gekozen thema vergaren we dan het hele jaar kennis via wetenschappelijke literatuur, overleg met professionals en vorming. Vorig jaar werkten we rond de zorg voor kinderen en jongeren. Dit jaar zullen we werken rond seksualiteit bij trans personen. Dat is dan ook de reden waarom we bovenstaand onderzoek zo in de kijker zetten.

Wat staat er nog op de planning?

  • De resultaten van onze Test&Tell studie, een onderzoek naar de seksuele gezondheid van transgender en non-binaire personen in Vlaanderen en Brussel;
  • Een workshop/infosessie rond seksualiteit bij trans personen op onze studiedag voor zorg-, dienst-, hulpverleners en onderwijspersoneel;
  • Updates van de seksualiteit gerelateerde pagina's op onze website.