TIP aanwezig op openingssymposium ZNA centrum voor Genderzorg

Vandaag was het Transgender Infopunt (TIP) aanwezig op het openingssymposium van ZNA Centrum voor  Genderzorg Antwerpen. We blikken terug op een zeer boeiende dag doordenkt met nieuwe perspectieven, interessante lezingen en verrijkende informatie over genderzorg. 

Waarom volgde TIP dit symposium?

Het TIP wil een vinger aan de pols houden voor alles wat transgenderzorg betreft. Hierbij zet het TIP actief in op samenwerking en communicatie met alle genderteams in Vlaanderen. Die directe lijn met en opvolging van alle genderteams is nodig willen we correcte, neutrale en up-to-date info aanbieden over transgenderzorg. 

Het Centrum voor Genderzorg Antwerpen (CGA)Externe link  van ZNA is recentelijk gestart en is een van de genderteams die volwassenen begeleiden met genderdysforie of genderincongruentie. Verder beschikken ze ook over een kind & jeugd team en een adolescent/Young Adult (AYA) team. 

Dit symposium diende allereerst om hun werking voor te stellen aan diverse hulpverleners: (huis)artsen, (eerstelijns)psychologen, maatschappelijk werkers, zorgleerkrachten, welzijns- en diversiteitsbevorderaars in bedrijven, verpleegkundigen, en anderen. Daarnaast werd er een algemeen beeld van transgenderzorg geschetst, en ingegaan op specifieke thema's. Deze laatste gaven deelnemers concrete handvaten die relevant zijn voor hun werkdomein of interesseveld. 

Wat kwam aan bod?

In de voormiddag werd een blik geworpen op het verleden, het heden en de toekomst van genderzorg. Het ging o.m. over de geschiedenis van de Belgische transgenderzorg, The Dutch Protocol: het ontstaan van multidisciplinaire genderzorg voor trans jongeren, en de huidige zorg anno 2024.

Daarnaast kregen de deelnemers verdiepende info over het proces van assessment tot zorg en een speeddate met endocrinologie.

In de namiddag kon er gekozen worden voor verschillende parallelle sessies:

  • ethische zorg;
  • medische zorg;
  • verdiepende psychologische zorg;
  • ambulante en seksuologische zorg;
  • logopedie en verpleegkundige specialistische zorg;
  • autisme

Deze interessante dag werd afgesloten met een performance door het Queer Choir. 

Wij volgden het plenaire gedeelte en kozen voor deze 4 sessies: medische zorg, verdiepende psychologische zorg, ambulante en seksuologische zorg en autisme. De TIP medewerkers konden tevens de werking van het TIP in de kijker zetten, heel wat nieuwe contacten leggen en bestaande contacten versterken. 

Het volledige programma vind je hierExterne link .